HABERLER

Sınırda Karbon Vergisi İçin Hibe ve Destekler

Sayın Üyelerimiz 

 

Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat Yasası, Avrupa Birliği Resmi Gazetesinde yayınlanıp, yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmeliğe göre; 01.10.2023 tarihinden itibaren Avrupa Birliği ülkelerine ihracat yapan işletmelere Sınırda Karbon Vergisi Uygulaması başlayacaktır.  Bu düzenleme öncesinde ihracatçı işletmelerin sınırda Karbon Vergisi ödemelerinden muaf olması amacıyla bakanlıklar tarafından teşvikler verilmektedir. SAMİB üyelerinin de teşvik ve hibelerden faydalanması için gerekli açıklamalar aşağıda yer almaktadır. 

 

1. Kalkınma Ajansı Desteği 

 

Kalkınma ajansları, yeşil mutabakata uyum kapsamında Karbon Ayak İzi ölçümü için gerekli olan maliyetin tamamını hibe olarak karşılamaktadır. Piyasa araştırmalarına göre, 1 işletmenin karbon ayak izi ölçümü ve karbon ayak izi  envanter raporlaması ücreti 2.500 Euro - 5.000 euro arasından değişkenlik göstermektedir. Bu ücretin tamamı Kalkınma Ajansları tarafından hibe edilmektedir. Hiçbir maliyet ödemeden, işletmenizin karbon ayak izi envanter raporunu düzenletebiliyoruz. Destekten faydalanmanın şartı; 10 adet işletmenin bir araya gelip bu desteğe birlikte başvurmaları gerekmektedir. 

 

2. Ticaret Bakanlığı Desteği 

 

İşletmenizin karbon ayak izi envanter raporunun düzenlenmesi sonrasında, ISO Belgelendirme işlemlerinde olduğu gibi Karbon Envanter Raporunun Avrupa Birliği tarafından akredite edilmiş bir kuruluş tarafından belgelendirilmesi (doğrulanması ) gerekmektedir. Avrupa Birliği, Karbon Envanter Raporlarının doğrulama ve belgelendirme yetkisini sadece Avrupa Birliği Belgelendirme şirketlerinin yetkisine bırakmıştır. Türk Belgelendirme Şirketleri tarafından yapılan doğrulamalar kabul edilmemektedir. Ticaret Bakanlığı ihracatçı işletmelerin rekabet ortamlarının iyileştirilmesi adına, Karbon Envanter Raporunun Doğrulanması ücretini %50 geri ödemektedir.   Karbon Envanteri Doğrulama ücretleri 2.500 Euro - 5.000 euro arasından değişkenlik göstermektedir. Destekten faydalanma şartı; işletmenin ihracat yapan bir işletme olmasıdır.

 

Bir işletmenin , Karbon Ayak izi Envanter Raporunun Hesaplanması ve aynı raporun doğrulanması için harcaması gereken toplam maliyet en az 5.00 eurodur. 
Bu desteklerden faydalanılması halinde bu maliyet 1.250 euroya düşmektedir. Desteklerden faydalanan bir işletme 3.750 euro avantaj sağlamaktadır. 

 

 

Bu bilgiler ışığında SAMİB olarak bu hibelerden faydalanmak isteyen 10 adet işletme için başvuruları toplamaktayız. Ticaret bakanlığı teşvik uygulamasının son tarihi 16.06.2023 olacaktır. 

 

Konu ile ilgilenen işletmelerin tarafımıza başvurması rica olunur.

 

Başvuru için tıklayınız.

FOTOĞRAFLAR

X